Groeimoment: Jouw sleutel tot succes: de prioriteitenmatrix

Groeimoment: Jouw sleutel tot succes: de prioriteitenmatrix

1 november 2023

Leestijd3 minuten

Het is woensdag. Tijd voor je wekelijkse Groeimoment. Hier zijn 4 inzichten voor deze week: 1 les die ik leerde, 1 quote, 1 tip en 1 vraag om over na te denken.

1 les die ik leerde

‘Dat wat belangrijk is en niet urgent, is je sleutel naar succes.’

Oud-president van de Verenigde Staten Dwight D. Eisenhower is de bedenker van de Eisenhowermatrix. Het is een eenvoudig hulpmiddel om te bepalen waar je je kostbare tijd en aandacht aan besteed. Het wordt daarom ook wel de ‘prioriteitenmatrix’ genoemd. Het verdeelt de taken die je kunt uitvoeren in 4 kwadranten:

1. Belangrijk en urgent
Dit zijn belangrijke taken die direct actie vereisen. Je MOET ze uitvoeren.Heb je een gat in het rooster? Actie in de taxi. Een boze klant in de winkel? Oplossen die hap. Heb je veel belangrijke en urgente taken? Dan ben je constant brandjes aan het blussen en gaat er waarschijnlijk iets mis.

2. Belangrijk en niet urgent
Dit zijn taken die vooral waardevol zijn op lange termijn. Je merkt hier in eerste instantie weinig van als je dit niet oppakt. En daar zit het gevaar… Als je maar lang genoeg wacht, worden ze vanzelf urgent. In dit kwadrant ligt de sleutel tot je succes. Het uitvoeren van deze taken zorgt ervoor dat je succesvol bent in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan: werken aan je persoonlijke ontwikkeling, het bijhouden van doelstellingen of het werken aan een project. Plan deze taken daarom in je agenda. 

3. Onbelangrijk en urgent
Dit zijn taken die direct aandacht van je nodig hebben, maar die je op lange termijn niet verder helpen. Denk aan een leverancier die onaangekondigd op de stoep staat. Het is verleidelijk om de beste man een kop koffie aan te bieden. Maar waarschijnlijk gaat het gesprek je niet op de lange termijn helpen. Je kunt dan beter kiezen om een afspraak te maken op een moment dat het jou beter uitkomt. Zo houd je controle over je eigen tijd. Deze taken zijn ook taken die je prima kunt delegeren.

4. Onbelangrijk en niet urgent
Dit is het afvoerputje van je tijdsbesteding. Deze taken helpen je op geen enkele manier verder. Denk aan het doelloos scrollen op je socialmediatijdlijn of het constant verversen van je mailbox. Prima excuses om je niet op je werk te hoeven richten. Elimineer deze taken alsjeblieft.

1 quote van een ander

“If you don’t prioritize your life, someone else will.” – Greg McKeown

1 tip

Bekijk hoe jij je tijd deze week hebt besteed op basis van de prioriteitenmatrix.

Open je tekstverwerker of pak pen en paper. Schrijf al je taken op die je deze week hebt uitgevoerd. In welke categorie passen ze? Ben je tevreden over je tijdsbesteding? Wat wil je anders doen?

1 vraag aan jou

Welke niet belangrijke en niet urgente taak moet je direct elimineren?
Welke belangrijke en niet urgente taak moet je inplannen in je agenda?

Tot volgende week,

Lennart van der Kraan
Schrijver van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!‘ en leiderschapsexpert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven