Groeimoment: Jouw invloed is groter dan je denkt

Groeimoment: Jouw invloed is groter dan je denkt

18 oktober 2023

Leestijd2 minuten

Het is woensdag. Tijd voor je wekelijkse Groeimoment. Hier zijn 4 inzichten voor deze week: 1 les die ik leerde, 1 quote, 1 tip en 1 vraag om over na te denken.

1 les die ik leerde

‘Het effect van jouw gedrag, werkt in je netwerk door tot in de derde graad.’

Een fascinerend feitje: je gedrag werkt door tot in de derde graad van je netwerk. Dit heet de three degrees of influence rule.

De keuzes die jij maakt, hebben invloed op je vrienden. En niet alleen op je vrienden, maar ook op de vrienden van je vrienden. En zelfs op vrienden van de vrienden van die vrienden. Dit zijn mensen die jij NIET kent.

Stel dat je wilt afvallen. Je zet gezondere maaltijden op tafel en je gaat vaker naar de sportschool. De mensen in je eerste graad zien dit. Wie weet laat je weten hoeveel kilo je kwijt bent of deel je een lekker en gezond recept. Jouw gedrag heeft daarmee invloed op hen. Misschien inspireer je ze om mee te doen. En wie weet praten ze er met anderen over. Zo gaat het balletje rollen en beïnvloed jij meer mensen dan je denkt.

Dit werkt zakelijk precies hetzelfde. Wanneer je agenda vol staat met vergaderingen, kun je besluiten om je hardop af te vragen of deze wel allemaal zinvol zijn. Je kunt besluiten er een paar te skippen omdat je vindt dat je je tijd beter kunt besteden. Hiermee zet je anderen aan het denken. En zij beïnvloeden weer anderen…

De three degrees of influence rule brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Bedenk hoeveel collega’s, vrienden, familie en anderen je kunt beïnvloeden. Neem die verantwoordelijkheid serieus.

1 quote van een ander

“I actually think that the most efficacious way of making a difference is to lead by example, and doing random acts of kindness is setting a very good example of how to behave in the world.” – Misha Collins

1 tip

“Wees de verandering die je zelf wilt zien in de wereld.” – Mahatma Gandhi

Wil je dat iedereen op tijd komt? Zorg dat je zelf niet te laat bent. Zijn er te veel vergaderingen? Sla er eens een paar over. Ligt je straat vol plastic? Loop zelf een kwartier met een prikker en een vuilniszak rond.

1 vraag aan jou

Zowel zakelijk als privé:

Wie ben jij voor anderen? Kunnen mensen bij je terecht of ben je altijd bezig met jezelf? Heb je een positieve invloed of een negatieve invloed?

Tot volgende week,

Lennart van der Kraan
Schrijver van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!‘ en leiderschapsexpert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven