Groeimoment: Hoe je moeilijke problemen oplost (breinhack)
4 oktober 2023
Leestijd: 75 seconden
Het is woensdag. Tijd voor je wekelijkse Groeimoment. Hier zijn 4 inzichten voor deze week: 1 les die ik leerde, 1 quote, 1 tip en 1 vraag om over na te denken.
1 les die ik leerde
‘Harder nadenken is niet altijd de oplossing.’
Waarschijnlijk herken je dit: Je staat onder de douche, vouwt de was op of wandelt door de natuur. Ineens heb je de oplossing voor je probleem of je krijgt een geniale inval.
Dit is hoe dat werkt:
Als je een probleem wilt oplossen of iets wilt leren, kunnen je hersenen 2 standen gebruiken:
- De concentratiestand / focusmodus
- De dwaalstand / dwaalmodus
Je brein gebruikt de concentratiestand als je je op een specifiek probleem richt. Denk bijvoorbeeld aan het begrijpen van een probleem of het leren van nieuwe begrippen. De concentratiemodus werkt prima om iets makkelijks te leren.
Als je iets moeilijkers wilt leren, is de concentratiemodus niet genoeg. Je hersenen hebben tijd nodig om verbindingen te maken, zogenoemde ‘paadjes’. En dat gebeurt in de dwaalmodus. Wanneer je ontspant of even niet op die lastige taak focust, geef je je brein de kans om in de dwaalmodus te raken. Op de achtergrond is je grijze massa je probleem aan het oplossen door nieuwe paadjes aan te leggen.
En daarom krijg je vaak de geniaalste ideeën als je onder de douche staat.
1 quote van een ander
“Sometimes the most productive thing you can do is relax.” – Mark Black
1 tip
2 manieren om de dwaalstand in je voordeel te gebruiken:
- Loop je vast bij het oplossen van een probleem of bij het leren? Neem pauze of doe een makkelijke klus. Je hersenen gaan ondertussen voor je aan het werk om een oplossing te zoeken.
- Start met een moeilijke opdracht vlak voordat je pauze neemt: Door alvast een begin te maken, gaan je hersenen tijdens je pauze verder om over de opdracht na te denken.
Bonustip: Voeg je eigen telefoonnummer toe aan je contacten. Je kunt jezelf dan berichten sturen via Whatsapp. Krijg je een geniale inval? Stuur jezelf een spraakmemo of een foto. Of draag old-school een notitieblokje bij je.
Wil je meer technieken leren om je brein optimaal te laten presteren? Check het boek ‘Leren als een pro.’
1 vraag aan jou
Tegen welk vraagstuk loop jij nu aan? Kun je de dwaalstand gebruiken?
Tot volgende week,
Lennart van der Kraan
Schrijver van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!‘ en leiderschapsexpert