Groeimoment: Het ligt aan jou…

Groeimoment: Het ligt aan jou…

7 juni 2023

Leestijd1 minuut

Het is woensdag. Tijd voor je wekelijkse Groeimoment. Hier zijn 4 inzichten voor deze week: 1 les die ik leerde, 1 quote van iemand anders, 1 tip en 1 vraag om over na te denken. En vergeet niet om deze week de PS onderaan de mail te lezen.

1 les die ik leerde

De verantwoordelijkheid ligt altijd bij mij.

Mijn project liep uit. Logisch, het was druk geweest. We hadden veel gaten in het rooster en die vulde ik als leidinggevende zelf op. Ik had dus geen tijd om aan mijn project te werken. Althans, dat dacht ik.

Tijdens een gesprek met mijn leidinggevende realiseerde ik dat het anders was. Ik was voor de quick fix gegaan. Als ik meer tijd had gestopt in het zoeken van vervanging, had ik mijn project af kunnen ronden. In plaats daarvan had ik de schuld bij de omstandigheden gelegd.

“Jij bent de chef van je eigen toko. Weet waar je het meeste waarde toevoegt. En zorg dat je daar de meeste tijd aan besteed.” zei hij.

Hij had gelijk.

1 quote van een ander

“If it’s never our fault, we can’t take responsibility for it. If we can’t take responsibility for it, we’ll always be its victim.” – Richard Bach

1 tip

Ga er vanuit dat het ‘probleem’ bij jou ligt.’

Dat klinkt zwaar. Zo bedoel ik het niet. Wat ik wil zeggen, is dat het helpt om eerst naar je eigen rol te kijken. Altijd.

  • Levert je collega haar werk te laat in? Was jij wel duidelijk in je communicatie en waren de afspraken helder?
  • Functioneert je collega niet goed? Heb je hem genoeg ondersteund en gecoacht? En was de onboarding wel ok?
  • Kwam er iets dringends tussendoor waardoor je die belangrijke taak niet af kreeg? Heb je te krap gepland en was er daardoor geen ruimte voor uitloop?

Als je zo naar situaties kijkt, leer je om eerst in de spiegel te kijken. Je voorkomt dat je de schuld op anderen afschuift. Je toont leiderschap.

Door jezelf onderdeel van het probleem te maken, word je onderdeel van de oplossing.

Wees trouwens niet te streng voor jezelf. Kijk vooral wat je ervan kunt leren.

1 vraag aan jou

Wat is belangrijk voor je en loopt nu niet lekker? Wat is jouw rol daarin en welke verantwoordelijkheid kun je nemen?

PS

🎉De tweede druk EN het e-book van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!’ zijn nu beschikbaar. Het is het ideale boek voor leidinggevenden en wordt met 5* sterren beoordeeld. Tof om cadeau te doen aan jezelf of aan je collega’s.

Bestel jouw exemplaar hier bij Managementboek of Bol.com en inspireer anderen.

Veel plezier met lezen.

Tot volgende week,

Lennart van der Kraan
Schrijver van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!‘ en leiderschapsexpert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven