Groeimoment: Geen zin…? Zó overwin je weerstand

Groeimoment: Geen zin…? Zó overwin je weerstand

31 mei 2023

Leestijd1 minuut

Het is woensdag. Tijd voor je wekelijkse Groeimoment. Hier zijn 4 inzichten voor deze week: 1 les die ik leerde, 1 quote van iemand anders, 1 tip en 1 vraag om over na te denken.

1 les die ik leerde

“Waar je weerstand voelt, zit groei.”

Die ene klant bellen, dat moeilijke gesprek voeren met je (zaken)partner of collega, je huis opruimen, aan dat grote project werken. Je weet dat je het moet doen, maar toch stel je het uit en doe je iets anders. Herkenbaar?

Een typisch geval van weerstand. Weerstand heeft een negatief effect op je productiviteit.

Drie veelvoorkomende redenen waarom je weerstand kunt voelen:

  • Sociale dreiging. Een moeilijk gesprek voeren is misschien niet bevorderlijk voor je sociale band of iemand om een gunst vragen kan ten koste gaan van hoe de ander over je denkt.
  • De actie ligt buiten je comfortzone. Iets wat je eng vindt om te doen of waarvan je denkt dat je het niet kunt, kan je lam leggen.
  • De taak is niet concreet genoeg. ‘Verder met project X’ of ‘je huis opruimen’ zijn geen concrete taken. Want wat ga je doen voor dat project? Of wat ga je thuis precies opruimen? Een niet uitvoerbare taakzorgt voor weerstand.

1 quote van een ander

“Victory will never be found by taking the path of least resistance.” – Winston Churchill

1 tip

Voel je weerstand? Ram op de pauzeknop en onderzoek het! Weerstand helpt je verder. Alleen al het feit dat je nadenkt bij de weerstand die je voelt, geeft je de kans deze te overwinnen.

  • Is er sprake van sociale dreiging? Volkomen begrijpelijk dat je er geen zin in hebt. Maar moet dat je écht tegenhouden?
  • Ligt de actie buiten je comfortzone? Logisch dat je er niet naar uitkijkt. Maar weegt dit op tegen de voordelen om het wél te doen?
  • Weet je niet EXACT wat je moet doen? Dan is het niet uitvoerbaar. Verdeel de taak dan in hapklare brokken. Wat is de eerstvolgende kleine taak die je kunt uitvoeren om je een stap dichterbij te brengen?

Onthoud: Taken die voor veel weerstand zorgen, brengen je vaak dichterbij je doel.

1 vraag aan jou

Bij welke taak voel je weerstand en stel je daarom uit? Wat is de eerstvolgende actie die je kunt uitvoeren om het wél voor elkaar te krijgen?

Tot volgende week,

Lennart van der Kraan
Schrijver van ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven!‘ en leiderschapsexpert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven